"Słodkie" starzenie się skóry, czyli jak zahamować glikację białek?
Cukier to „cichy zabójca” naszego zdrowia. Ale nie tylko! Jego nadmiar powoduje też szybsze starzenie się skóry – i warto o tym pamiętać, gdy po raz kolejny sięgasz po czekoladę. A jeśli… nie możesz się oprzeć i nie jesteś w stanie całkowicie wyeliminować cukru ze swojej diety, zaprzyjaźnij się z naszym wyjątkowym produktem D-GLYC, który hamuje glikację (inaczej: karmelizację) białek, będącą jedną z głównych przyczyn przedwczesnego starzenia się skóry.
AGE i anti-aging
Nadmiar cukru produkuje wzmożoną produkcję zaawansowanych produktów końcowych glikacji – tzw. AGE (od ang. advanced glycation end), które nie bez powodu kojarzą się z szybszym starzeniem się organizmu. Proces ten przebiega kilkuetapowo i bez udziału enzymów – AGE możemy wyprodukować sami bądź podczas przetwarzania żywności. Gdy spożywamy za dużo cukru, trzustka jest obciążona, a we krwi pojawia się podwyższony poziom glukozy – produkujemy wtedy więcej cząsteczek AGE, niż organizm jest w stanie wyeliminować w naturalnych procesach obronnych. Gromadzą się one w naszych tkankach, prowadząc do rozwoju przewlekłych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby serca i naczyń krwionośnych (np. miażdżyca, nadciśnienie), choroby oczu, upośledzają też funkcjonowanie układu odpornościowego oraz komórek mózgowych i nerwowych. Kiedy wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się zbyt długo, białka i lipidy są pokrywane jego cząsteczkami – to właśnie ta niesławna „karmelizacja”. W efekcie na przykład „zły” cholesterol LDL zaczyna tworzyć groźne dla zdrowia blaszki miażdżycowe. Cukier może też wpływać negatywnie na hemoglobinę, widać to w teście HgbA1C (tzw. hemoglobina glikolowa – jej poziom powinien być mniejszy niż 5%, co oznacza utrzymanie poziomu cukru we krwi na poziomie ok. 90 mg/dl). AGE mają też niszczycielski wpływ na kolagen i elastynę – białka podporowe odpowiedzialne za młodość i jędrność skóry. Ponadto przyczyniają się do stresu oksydacyjnego i nasilają stany zapalne skóry (co skutkuje np. egzemą i podrażnieniami bądź jeszcze większymi problemami z trądzikiem).
Gdzie znajdziesz AGE?
Nie tylko w cukrze jako takim, ale też w daniach wysoko przetworzonych, przede wszystkim smażonych i grillowanych – przygotowywanie posiłków bez użycia wody powoduje bowiem, że cukry występujące w żywności wiążą się z białkami bądź tłuszczami tworząc AGE. Nadmierna ilość węglowodanów prostych w organizmie (w postaci glukozy we krwi) wiąże się z białkami i powoduje glikację. Warto też pamiętać, że niektóre rodzaje cukrów, np. naprawdę bardzo groźna dla zdrowia i urody fruktoza, w dużo większym stopniu odpowiadają za glikację białek. Dlatego chcąc zachować młodość skóry:
- zminimalizuj ilość cukrów (zwłaszcza syropu glukozowo-fruktozowego i fruktozy) dostarczanych z pożywienia i napojów,
- unikaj słodkich bułeczek i ciastek, które zawierają nie tylko dużo cukru, ale też tłuszczu – to „zabójcza” kombinacja,
- przyrządzaj mięso w niskich temperaturach, unikaj jego smażenia i grillowania – lepiej dusić je w wodzie bądź gotować na parze,
- jeśli już musisz coś usmażyć, zrób to na mniejszym ogniu z niewielką ilością wody, aby ograniczyć powstawanie AGE,
- unikaj żywności przetworzonej, która zawiera dużo cukru, karmelu, konserwantów, polepszaczy smaku i koloru,
- unikaj ciemnych napojów i pieczywa barwionego karmelem (ono często „udaje” zdrowsze pieczywo pełnoziarniste,
- unikaj potraw smażonych w wysokiej temperaturze do uzyskania złotego koloru, np. frytek, jajek na sadzono, mięsa,
- wprowadź suplementy, które obniżają poziom cukru we krwi i przeciwdziałają procesowi glikacji – polecamy nasz wyjątkowy D-GLYC o podwójnym działaniu.
Absolutnie cudowny D-GLYC
Nasz suplement zawiera dwa aktywne składniki pochodzenia naturalnego przeciwdziałające karmelizacji białek:
- L-karnozyna – jest to organiczny związek, który ludzki organizm naturalnie produkuje z dwóch aminokwasów: histydyny i beta-alaniny. Najwięcej karnozyny znajduje się w mięśniach, żołądku, nerkach, sercu i mózgu. Jej wytwarzanie słabnie niestety wraz z wiekiem. Głównym zadaniem L-karnozyny jest neutralizacja wolnych rodników, w tym bardzo agresywnego tlenu singletowego produkowanego przez smog w połączeniu ze światłem słonecznym, przeciwdziałanie glikacji białek, hamowanie peroksydacji lipidów. Wykazuje silne działanie ochronne i przeciwstarzeniowe.
- Glycoxyl® – to roślinny składnik o działaniu podobnym do karcyniny, który chroni włókna tkanek poprzez naprawianie „skarmelizowanych” białek. Działa na nie, „uwalniając” je od cukrów, dzięki czemu białka odzyskują swoje prawidłowe funkcje i budowę. Skuteczność tego składnika została udowodniona klinicznie.
Dzięki temu połączeniu D-GLYC ma podwójne działanie:
- hamuje glikację białek – zapobiega degradacji kolagenu i pomaga w utrzymaniu młodości skóry, zmniejsza ilość skarmelizowanych białek w organizmie i poziom cukru we krwi, co zostało potwierdzone badaniami,
- wspomaga deglikację zniszczonych przez cukier białek – zmniejsza ilość AGE w skórze i pomaga białkom się odbudować.
Preparat przyjmuj raz dziennie (1 tabletka). Naturalna formuła zapewnia jego doskonałą bioprzyswajalność. Już po miesięcznej (optymalnie 2-miesięcznej) kuracji widoczne są efekty:
- zmniejszenie szkodliwego wpływu cukru i glikacji na skórę,
- redukcja zmarszczek,
- pogrubienie i zagęszczenie skóry,
- łagodzenie stanów zapalnych i podrażnień,
- zmniejszenie obwodu brzucha,
- spadek poziomu cukru we krwi,
- niższy poziom cholesterolu.
Tę innowacyjną formę doustnej pielęgnacji skóry polecamy jako profilaktykę przeciwstarzeniową – szczególnie wszystkim osobom, które nie potrafią całkowicie zrezygnować z cukru w diecie (choć gorąco Was namawiamy do jego ograniczenia!).